Wednesday, 7 December 2011

Daftar Mengundi


Assalamualaikum Wbt.

Mentang-mentanglah entry lepas pasal 1 Malaysia,
Kali ni cerita pasal mengundi la pulak .
Barulah nampak chemistrynyer..

Petang ni aku takde kerja, jadi pergilah jalan² ..
Tiba-tiba datang gedik .. 
Dan merasakan diri aku ni semakin matang ..

Terus ... 
Aku masuk pejabat pos dan jumpe sedara aku yang kerja kat situ ..
Tergelak dia dengar aku datang pejabat pos semata-mata nak daftar mengundi
Padahal dia tak tahu,
1 undi daripada aku tu membawa kesan yang besar kepada negara. 
Huh .. 
Stoplah cite pasal politik.
Ini bukan blog politik tapi ini ialah ...
Blog buruk yang tidak famous

Then ..
Siap daftar, aku balik rumah
Dalam perjalanan balik ..
Aku tengok jalan sesak/jem/traffic jam ..
Selamat aku naik motor
Dalam otak aku kata ... 
" Biasalah ..Orang buat jalan ........." (sangka baik tu bagus)
Lepas 2,3 minit kemudian ...
Aku terfikir ....
" Puih !!! bila nak pilihanraya baru buat jalan " (bila baik sangat kita dipijak)
Kalau tak, jalan raya serupa longkang .
Lopak air banyak sangat  ..

Sampaikan jiran aku ..
Hidup mewah ..
Boleh pakai Mazda Rx8 
Sorang lagi pakai Porshe Cayenne
Semua tu hasil titik peluh ..
Diorang bela ikan dalam sangkar dan ternak tiram ..
Kat dalam lopak air tu

Apepon ..
Sebagai warganegara yang bertanggungjawab
serta
Saya telah mendaftar sebagai  pengundi ..
Anda pula , bagaimana ?



21 comments:

wada Ahmad said...

wahh...bagus kau ni kn....ak xsampai umr lg...ngeh2...

mR.aSLaN said...

@wada Ahmad aku bukan bagus je..aku ni kira pemuda harapan negara kot.. tadi kan masa daftar utk jadi pengundi .. orang kat pos office tu semua cakap deorang sokong kalau aku masuk pilihanraya jadi calon PM .. klu kau , kau sokong aku tak?

wada Ahmad said...

tah r weh...ak x arif sgt bab2 cmni,,,hehehe

mR.aSLaN said...

@wada Ahmad : dah tu kau arif tentang ape? cinta ? blog pink ? heee..

zareliqa afiqa said...

Aicehh,dah daftar ker? baru jek nak g neh.heheh
Baru cukup umur katakan.heee :D
Excited nak mengundi.kikiki

mR.aSLaN said...

@zareliqa afiqahuhuh awk baru cukup umur ke? bagus² .. cian kat adik kite wada ahmad..dia takleh ngundi...takpelah dik, ngundi kat U jelah yer:-)

Mawar berduri said...

kalau malas daftar boleh??
__
__
__
__
sb tak cukop umr ..
^_^ ehehe

mR.aSLaN said...

@Mawar berduri huhuhu .. another one underage children :-) ahahhahahah .. daftar mengundi tak boleh yer..takpe .. daftar kawen da boleh da :-)

nasyira said...

tak cukup umur la.. takleh nak mendaftar XD

mR.aSLaN said...

@nasyira hihihi cian .. tp wpun kite daftar, blom tentu lagi kite mengundi :-) huhuh .. sebab masa register tu, sedara sy kata blom tentu dapat mengundi tahun ni. terpulang la sama ada cepat atau tak org SPR kemaskini permohonan..

nifi2408 said...

"Bila dah berumur 21tahun nanti, saya pasti akan mengundi ." - tiru style budak india dalam iklan.

mR.aSLaN said...

hmmm .. kata jelah tiru sedara ... tak payah malu2

nifi2408 said...

she's indian. sekian -,-

mR.aSLaN said...

org pandai, speaking jer kejenyer

nifi2408 said...

Ayat orang cemburu. Cenggitu lerr -,-

mR.aSLaN said...

mmgla...
org pandai kan..
sapapon cemburu..
kite ni.
spm pn takde

nifi2408 said...

Lempang karang. Ye laa tuh spm pun takde. Haihhh.

mR.aSLaN said...

gagal SPM je 3kali..

nifi2408 said...

Tapi ada cert lagi tinggi dari spm. Suda laaa~

mR.aSLaN said...

org skrg kuat menipu..
jgn pcaya sangat..

nifi2408 said...

Dan kbai.