Monday, 12 December 2011

SEO TIPS - meningkatkan bilangan pelawat dan ranking blog anda

Bagi blogger yang dah penat blogwalking ,
Sememangnya sukar untuk menarik bilangan pelawat tegar untuk ke blog anda ..
Dan sekaligus dapat menaikkan ranking blog anda di Alexa.com 
Terdapat banyak cara dan mungkin korang dah melakukannya.
Tapi kali ini aku nak bincangkan berkaitan SEO Words ..

Alexa telah menyenaraikan banyak keyword versi English yang mana ia dikenalpasti mampu meningkatkan jumlah trafik ke website/blog .

Tapi malangnya ia tidak disenaraikan dalam Bahasa Melayu *sedey*
Jadi, ranking blog orang rendah laa.


Atas dasar keprihatinan terhadap blogger yang menggunakan Bahasa Melayu,
Di sini aku nak share SEO Words Mengikut Negeri. 

Kelantan   
1. Tubik
2. Nate Beruk
3. Kuba Balau
4. Serabut Peruk
5. Comel Lotey

Terengganu
1.Berderak
2.Kekgi
3.Nawok
4.Natang
5. Katok


Kedah
1.Ketegaq
2.Lapaq Ayaq
3.Me-ghelap
4.Mengketedarah
5.Loglaq

Negeri Sembilan
1.Masak lomak cili api
2.Apokono eh jang
3.Apo nak dikato
4.Ayam den lopeh
5.Batu kikir jambatan bosi


Kalau korang guna keyword kat atas ni, aku yakin trafik blog korang akan sesak macam kat bawah ni


p/s : Pekerja Alexa mesti menangis dan terharu bila torai baca keyword tu :-)

34 comments:

zuan said...

keyword diatas aku tak paham...tapi kalau bahasa sarawak aku paham,,,he3.blogwalking hari nie,,nice info.i like it!

mR.aSLaN said...

@zuanhehehe .. ni entry yg lahir disebabkan aku tengah boring :-) huuuhuhu tq :-)

Aien Not Alien said...

hahahaha..sesak kepala Alexa nak ter-index dengan keyword2 diatas...

mR.aSLaN said...

@Aien Not Alienmenangis pekerja alexa tu nak menyebut satu persatu perkataan tu..mesti dia cakap ni bahasa ALIEN .. huhuhu

ghuraba' said...

Johor tak de ke?

mR.aSLaN said...
This comment has been removed by the author.
mR.aSLaN said...

@ghuraba' hahaha nak jugak johor dia tu .. huhuhuhu .. adoi aii.. sekeh kang:-)

Hanif said...

hahahahaha...
aku kena tipu...huhuhuu.
tapi nak cuba gak..

mR.aSLaN said...

@Hanif: heheh sabar yer bro :-) klu wordpress mmg ada seo tools .. tp blogspot takde.hhuhu..sdey3:-)

syamy said...

haha . entah apa2 jep kmoo merepek .
sedang bosan , mcm2 idea terlahir erk ? (^_~)

mR.aSLaN said...

@syamy he he he .. tu ah ..dah takde kerja kan . pastu terfikir apa TAJUK entry yg orang minat .. tp faham²lah , entry kat blog saya mmg tak byk yg serius .. so, merepeklah..ape lg:-)

!-CintaSibungaTembam-! said...

yo la klu owng len x phm payah gak , x pasal2 guna google translte lak ,,

mR.aSLaN said...

@!-CintaSibungaTembam-! hahah ..pakai google translate pon takkan dapat makna . aahah.ni makna terselit dan takboleh ditranslate:-) aahhaha

!-CintaSibungaTembam-! said...

hahaha,, ayt turun temurun ^^

mR.aSLaN said...

@!-CintaSibungaTembam-! hahaha .. org kl punye ayat SEO saya tak letak..hahah..:-)

!-CintaSibungaTembam-! said...

ala ,, klu kL tu x yah la suma owng paham !!!

mR.aSLaN said...

@!-CintaSibungaTembam-! hahaha .. KL Lumpo ke KLantan? ahahahhaha :-)

!-CintaSibungaTembam-! said...

ikut la kuala lumpur boleh kelantan pun boleh

mR.aSLaN said...

@!-CintaSibungaTembam-! tapi cik mira pure KL ke mana erk? heheh

!-CintaSibungaTembam-! said...

lahir je kL tpy boleh ckp mcm2 bahasa di negeri di MALAYSIA kecuali sarawak

mR.aSLaN said...

@!-CintaSibungaTembam-! yer? wah klu kl panggil segan = malu , kedah panggil ape erk? pastu n9 lak panggil ape:-) heee.

zareliqa afiqa said...

erkk..bole pakai tip ni nanti.ahaha :)) biar menangis pekerja alexa tu.hihi

mR.aSLaN said...

@zareliqa afiqa : eh awk org mana? mari saya watkan seo words utk negeri awk lak ..huhuhuh ..

ainasuhana said...

tak pernah check apa2 keywords pon.. haha

mR.aSLaN said...

@ainasuhana lepas ni awk kena check , baru la tak penat .. asik blogwalking je utk tarik org.. tapi org tak pnh nk dtg sendiri ..cam blogni la ...sdey ..blog buruk la katekan :-(

dhiera said...

dalam banyak-banyak tu yang faham keyword ngri sembilan je~

mR.aSLaN said...

@dhiera ekau orang norogi eh jang? hehe:-)

Hanira Rashid said...

kat lmn geng blogger pon ok gak..leh promoted kiter punyer blog..tp skang nie rs nyer mcm dah xleh bukak lmn web tue sb da knk hack...hurm...

mR.aSLaN said...

@Hanira Rashid cukuplah kot camni jer. saya bkn nak terkenal pon .. blog saya ni pon bukan cantik . so memadailah camni saje..

♛RaRa♛ said...

lah..PERAK xdea kerrr? :(

nifi2408 said...

Sama macam RARA , perak takde ke ?

mR.aSLaN said...

takde.. sbb kecewa dgn org perak ...

btw, rindu kat dik rara .. bz kerja ler tuu

mR.aSLaN said...

takde.. sbb kecewa dgn org perak ...

btw, rindu kat dik rara .. bz kerja ler tuu

fps said...

terbaiklah
http://jimatminyakfps.blogspot.com/