Wednesday, 28 December 2011

Bila Berhadapan Musuh

”aslanmy

Puihhhhh .
" Pergi matilah sama dia "
" Hidup lagi ke dia tu ? "
"Jangan sebut nama dia ah .. sakit telinga aku"

Ini antara ungkapan yang akan keluar bila sebut sahaja nama musuh ..
Maklum jelah, mereka tu orang yang paling kita menyampah ..

Tapi ..
Kali ni aku nak tak mahu panggil mereka sebagai musuh ..
Kita gelarkan dia dengan orang yang kita tidak sukai ..

Aku yakin korang pon mesti ada tak suka pada seseorang kan?
Ataupun kau ada main tak kawan tak kawan dengan seseorang ..
Ye kan?

”aslanmy

Tapi pernah tak korang mengalami situasi duduk bertentang mata,
Ataupun lepak setable dengan orang yang kau tak suka?
Mesti jadi tak sedap je nak borak kan ..

Time tu, dalam hati macam-macam rasa,
Mesti rasa macam nak jerit jer kat muka dia cakap 
" Pergi Blahhhh la kau ! "

Tapi kalau kau buat cara begitu nampak macam tak matang.

Bila korang duduk semeja dengan orang yang kau tak suka ;  Perkara yang perlu korang buat ialah :

1. Ketika Bersalam 

Ketika bersalam dengan semua orang, dan time-time tu jugak kau tengok orang yang kau tak suka ada .. Janganlah kau skip untuk salam dengan musuh kau. Tak baik buat begitu, sah-sah dosa . Lepastu, kawan-kawan lain akan perhatikan kau. Dalam keadaan ni, janganlah tunjukkan diri tu macam budak-budak darjah 4. Masih main permainan tak kawan tak kawan. Kalau kau "tak boleh" blah dengan orang tu pon, salam jelah sambil buat muka cool aje. Cuba jadi professional sikit . Dari situ sekiranya itu musuh kau, dia pon akan segan pada kau sebab fikir kau langsung tak berprasangka pada dia. Sedangkan dia pulak fikir macam-macam benda buruk tentang kau.


2. Ketika Bersembang

i. Jangan menyepi


Masalah bila dah duduk setable dengan orang yang kau tak suka ni ialah untuk berkomunikasi. Bila dia bercakap, takkan kau nak join. Kalau kau join, mesti rasa ego tu jatuh. Dan-dan time tu lah keluarkan enset belekberi sambil update status facebook < kau je nak cakap..mulut mcm $%@!#$!&%#   >  . Dalam hal ni, dikira macam perang saraf la. Siapa yang diam jer dan tak dapat menarik kawan-kawan dengar cerita dia, maka dia dianggap kalah .. Bak kata orang, mencari pengaruh lah kan .:-)

ii. Jangan Sembang Macam Ribut Kencang 

Setahu aku lah, orang laki ni memang tak suka kalau ada laki lain sembang kencang kaw-kaw. Kira orang kata tunjuk terer laa. Kalau orang laki ni, janganlah sembang asik cite kau kaki goyang ke, minum ke ape.. Sebab sikap orang laki ni perahsia. Masing-masing ada jahat dan nakal yang disorokkan. Jadi, kalau ada perempuan cakap " i kenal sangat sapa si meon tu" , sebenarnya dia silap besarlah . Dan selama aku lepak-lepak dengan kawan-kawan ni, setiap kali bila ada member yang kaki gebang ni borak, bila dia blah jer mesti dia dapat hadiah bakul yang penuh berisi caci maki yang diberikan secara percuma terus ditepek ke muka anda.


3. Majoriti dan Bukannya Minoriti


Adat dalam berkawan sama macam blogging juga .. guna konsep " i follow" macam kata si Salleh Yakob.
Tak kira dari aspek perbualan ataupun pergaulan, cubalah jadi majoriti agar adanya perhubungan yang lebih erat dengan kawan. Jangalah terlalu memilih kawan sebab sekiranya orang perasan sikap kau yang leceh tu, memang takde sapa nak layan kau.

Kebiasaannya orang laki ini berkawan bukan atas dasar duit , tapi atas dasar persamaan kepala. Bukannya pattern kepala dia sama sebab sama acuan, tapi disebabkan minat atau perwatakan mereka yang sama. Secara tak langsung memudahkan untuk diterima oleh majoriti.

Dan apabila kau diterima oleh majoriti, secara tidak langsung kau mempunyai perhubungan yang agak rapat. Kalau duduk berborak pon, kau conquer perbualan . Secara tak langsung, orang yang kau tak suka tu pon segan nak cakap banyak ..

....... dan akhirnya ada orang kata " aku beli rokok dulu lah yer ..
 tunggu punya tunggu 2 jam tak balik-balik . Sekian ..


P/S : Bukannya apa, share pengalaman ni sebab semalam aku dok semeja dengan musuh aku yang umur pon dah masuk 30tahun :-) .

41 comments:

DsCaRNiA said...
This comment has been removed by the author.
DsCaRNiA said...

Typo.. Hehehe kalau Nia, Nia jarang la nak baik dengan "orang yang Nia tak suka tu".. Sebab tamo laa cover2 cun.. Elak selagi boleh elak.. Kalo terserempak pun berlalu pergi dengan monolog dalam hati:
"cehhh... kena update blog malam ni.."

Lesap...

mR.aSLaN said...

hahha.. elak erk?
tapi kalau dah tak boleh elak camne cite?
huhuhu..kene guna la tips exam kat atas tu.. huhuhu :-)
semua org pon memang try elak.. tp kalau takleh elak yg susah tu..takkan nak blah depan2. kalau laki tak gentleman ahh..musuh perlu kite hadap bkn lari :-) huhuuh

Nad Ezrin said...

Thumbs up ! Saya pun ada musuh. nty nak buat camni ah. hewhew

zareliqa afiqa said...

gambar tu lukis sendiri ker?
errr,kalau sy jumpa atau terpaksa duduk semeja dengan orang yg kita tak ngam..mesti tetiba jadi blur.tak taw nak ckp ape.huhu,

★ aIsyaH ★ said...

besh en3..~
sy suka maen jeling2 jew..
at least ada gak eye c0ntact ngn dy kn..
...=D...

mR.aSLaN said...

@Zareliqa : gambar kartun ni ke? heheh .. google je:-) .. kira ni tips la utk mghadapi musuh..he he he ..

@Aisyah : sy laki, takkan main jeling2 gak :-) heheh ... klu ppuan main eye contact..laki penumbok contact boleh la:-)

syira hisham said...

musuh x pnah ader dlm kamus idup sy..wlupun ader org yg pnah nak brmusuh dgn sy,sy lebih suke slesaikn dgn care yg bek..sbb sy smemangnye x ske brmusuh2 ataupun brgduh..x bekkn??hee,alhmdulillah..wat mase nie..mmg sy x brmusuh dgn sesaper..tp x tau la plak klu ader org len yg agp sy nie musuh..sbb ati org,kite x tau kn?? :)

MizMiza said...

Hai, sbnarnya saya xda la musuh, org yg xberapa saya nak ngam adala,, saya xpandaila nak sembunyi (pura2 baik).. kalo sya xngam dgn dia, nampak mcm bohong trutama pda diri sendiri.. hmmm .. tp apakan daya.. everyone doing mistake.. nobody perfect.. bawa berbincang jln terbaik.. :)

mR.aSLaN said...

@Syira : baiknyeeee dieerr.. ske43x..
saye susah nak musuh dengan org.tapi kalau orang ajak bermusuh, mmg masak ah . takde saya pedulilah dia nak kata ape. saya redah je wat kepala gile cam kat atas ni.. saje bakar darah kasi dia bengang ..

Lala Ladin said...

Alhamdulillah, buat masa sekarang ni musuh tiadalah.. Mungkin kalau ada pun yang saya tak tahu. Apapun, nice tips =D

cik Kartun said...

masih mmpu tersenyum lagi klu brjumpe dgn org yg tidak di sukai.. tak anggap die musuh p0n.. just " x suke " heehehe

run aziluz said...

ala. ingat bakar darah tu maksudnya bunuh musuh tu lepas tu perah darah dia lepastu bakar. kahkah

mR.aSLaN said...

@Lala : ni bukan tips .wahh tips awk panggil yer..mcm saya ajar awak utk bergaduh je:-) ha ha ha..

@Cik Kartun .. same la.. tu yg saya cakap orang yang kita tak suka.kdg2 org tu tak penah gdh atau selisih faham dgn kita.tapi kita tak suka cara dia..:-)

@Run aziluz : berapa banyak LEPASTU lah? hahaha

nasha sanza said...

bagus tips nie..kalo saya buat tak tahu je...buat tak kenal...

Razif Mokji said...

layan

Dyra :) said...

waahhh nasihat2 yg berguna , slalu jugak berhadapan dengan orang yg tak disukai , :D thankyou ya ! :)

✿ Ishaz Zafsh ✿ said...

perghh!smart habis laa..pretend cm xad apa2,pd hal dalam hati panas beb~penah gak ad sekor nie lepak semeja..bajet cool*tp yg xmenahannya,xad yg melayan dia..last2 dia blah ngn muka penuh masker tahi lembu sbb malu*padan muka!

katak comel said...

btoi ckp awk ni..btw,ske gye penulisan awk,ade lwk2 cckit

Nana Leina said...

ala musuh tu tu wujud sbb salah masing2 jgak,,lama2 baik jugak kan.. huhuhu... sya jenis yg mmg cool ja pendam dlm hati walau benci seorg manusia tu..so kpd siapa2 yg ada musuh tu xpayah nak bomoh2.. serbu masjid ramai2 lg molek..hahaha (*merapu kjap..)

SeseDaP RaSa said...

alhamdulillah buat masa nie x ada msuh la setahu saya.. :-)

mR.aSLaN said...

@nasha : eee lagi sorang kata ni tips.. mcm saya ni ajar org tips utk wat jahat je:-)

@Razif : tq bro :-)

@Ishaz : huhu .. apa yg awk kata tu sama la dgn apa yg saya lalui .. huhu .. dia yg anggap saya musuh.saya anggap dia org yg saya tak suka je. pastu emosi kat saya, terus blah je;-)

@Katak : ske penulisan sy? hee :-) thankssss sangat-sangat sangat ....

@Nana : kire awk ni baik la kan..ni yg wat hati boleh terpaut kat awk ni :-) btw single lagi kan? ahakzz

@Sesedap rasa : tahniah .. jgn jadi cam kami yg ada musuh .. huhuuh

naiemah_ramli said...

kalo sy ddk smeja ngn musuh? adoi..mybe..buat tak tau kot ngn khadiran dia..tak pon elak slagi mmpu,,,ajak kwn p bli choki2 ke..hee..ok x helah sy? huhuhu (sbb musuh sy sngt2 jhat pd sy..muhaha)

remyhazza said...

kalau teman... org yg teman tak suka tu ..teman elakkan bersemuka....
tapi kalu dh terpaksa...
just act like normal.....
kena pro....

Nana Leina said...

fulamak.. hahaha.. ada ka manusia yg mengaku dia baik? hahaha.. nope la..entah nak rasa bengang dgn manusia lain buat sakit hati ja..ahahahha.. yeah single.. wakakakaka..sengal ja ayat

mR.aSLaN said...

@naiemah : coki2? hahha awat tak ajak musuh tu sama2 kupas bawang ke? hahahaah..awak ckp dia jahat kat awk,dia pn ckp awk jahat kat dia..hahahha 2x5 :-)) lol gurau jee


@remyhazza : yup itu yg teman maksudkan..kene matang, professional dan cool jer depan org yg kte tak suka ni.


@Nana : ada saje manusia ngaku baik.hihiih.single? waaaa ni yg jth ati je sejak nana 1st time jejakkan kaki ke shoutbox saya:-) ahahaha

Nana Leina said...

org yg ngaku tu mmg xbetul.. riak lebih..wakakakka.. single is better than 2 bro.. haruslah single.. ngeh ngeh ngeh.. chittttttt........ bila 1st time kaki ku singgah di shoutbox kamu? hahahaha.. xbole blah ayat.. xingt

mR.aSLaN said...

nana ...
ni orang kata lah kan ...
bukan saya kata..
orang kata , ppuan kalau takde bf ni tak cun ... :-)
saya tegaskan skali lagi...
tu bkn saya yg kata tau :-)
he he he ... gurau ..
tak cun tak cun pon, mcm jatuh ati je nnt susah plak kan dgn bdk STPM :-) kah4...

Nana Leina said...

ala apa yg org kata tu smua auta belaka.. tak patut dipercayai..karang keluar ayat skema..hahhaha.. okay..ada sedikit kekeliruan bila baca ayat kamu.. apakah???

mR.aSLaN said...

ahaha ..kekeliruan dari aspek mana ?
semantik ker :-)
hik4...
haaa jgn main2 saya Stpm dulu tau :-)
kekekek ;-)
baiklah saya tak pecaya org.
saya percaya nana sorang jee...

♛RaRa♛ said...

ahak!rara pon pernah xsuka kat seseorang tapi tak lah tahap benci berlarutan sebab rara jenis forgive n forget*chewah!...memula tuh mmng lah sakit+pendam ler jugak :( lelama insyallah tak benci da..cuma lbih berhati2 ngan orang mcm tuh.apapon thanks tip yang mnarik utk dikongsi :)

mR.aSLaN said...

syg ni bukan tips ..
ni sembang2 je..
hahahahha jgn anggap tips..
wah kacau semua cakap ni tips.. mcm aku ajar wat jahat lak dah :-)
hehehehhe
kite ni pon tak ske nak benci org..thats why panggil org yg kite tak suka ... pengertian luas :-)saya ni kan bkn jenis pemarah ..tp jenis peramah :-)

Nana Leina said...

fuh..ada jugak manusia yg percaya gua eh? hahaha.. thanks sbb percaya ..wakakaka..sengal3...

Zainundin Mohd Nor said...

janganlah kita bermusuhan kn...

mR.aSLaN said...

@Nana : alamak ai camne leh tak perasan ada comment dari nana ni..huhuuh .. msti la pcaya. lu kan awex2 kat blog wa ni..hahahha

@Zainundin : yup.kalau boleh elakkan la..kita idup ni pusing2 jer.. g mana pon jumpe orang yang sama gak kan..

Fana | Aqim said...

pergi mana-mana pun mesti jumpe jelah musuh nih..dugaan betol.

tapi apa2 pun kita kenalah bersikap professional :)

mR.aSLaN said...

@fana : kalau tanak jumpe musuh, saya ada cadangan ..

tikam je dia kasi mati :-)
huhuhuh

Nj said...

kalo saya,

saya takkan tunjuk kt org yg saya x suka yg saya x suka diorang. haha. so, saya pandai2 cover jelah. bukan talam 2 muka, tp better buat gtu dr brmasam muka. setuju?


:)

HUDAJMAL said...

OMJ ! huda yng ke 39 . haha. hai cikgu . kite tak suke musuh . bile jumpe musuh senyum je kt die. bia p die tebakaq sikit, hahaha

mR.aSLaN said...

@Nj : setuju .. tp klu da geram, wat jahat sket kat dia..huhuh..contoh roomate saya org pantai timur..dia takmo basuh baju 1bln lbh..pastu da geram sangat .. saya amik baju dia campak je terus dalam tong sampah .. tp muka tak masam pon :-

@Huda : OMJ tu OH MAK JANDA KE APE?
hehehe .. sy lg ske wat org yg saya tak ske sakit ati..hahahah..tp sllu musuh saya ni atas dari umur saya laa..

Jeff Osiris said...

susah gk wei....ko ingat senang ke nk facing mangkok ayun..