Monday, 2 January 2012

Amaran : Jangan Masak Air ...

Kejadian ni aku alami tadi..

Aku panaskan air yang sedia ada dalam kettle,
Tapi paras air dalam tu taklah banyak sangat..
Dipendekkan cerita , aku tak berapa rajin nak tambah air ..

Tapi, cerita kalau pendek sangat tak best kan?
So ...

Nak dijadikan cerita, puas tunggu sampai air tu masak.
Tapi tak masak-masak juga ..
Sedangkan aku tengok wap air dah keluar banyak sangat .
Sampai berasap-asap ..

Terus aku jadi musykil ..
Sepanjang 25 tahun bergelar masterchef bahagian memasak air,
Tak pernah lagi aku masak air keluar asap.
Tapi malam ni pelik sikit ..

Lalu terus aku buka penutup kettle tu,
Sekali .....
"Fuhhh .."
Kus semangat ..
Air dalam kettle jadi kering ... *air kering ape ada hal, biasalah tak bayar bil*

Dan lebih memeranjatkan lagi ialah ,
Besi dalam kettle tu warna macam kat ni ..


1st aku fikir dalam hati ..
Biasalah tu .. kalau besi tak panas bila masa pula air nak panas ..
Jadi aku pon isi semula air dan niat nak masak yang baru ..

Bila suis kettle ditekan ON ..
Rumah aku terus gelap-gelita ..
HuHu ..
Syukur .. selamatlah benda tu tak meletup

P/S : Isi air biar penuh-penuh dan Jangan malas-malas ..

20 comments:

MawardiYunus said...

sayapon pnah alaminya

CIK CHIPSMORE said...

panjang2 nye kata2 note kat ats tu..epenat nak bace..haha..

LAN MEMANG MALAS KAN??kj nak senang jerk panas kan air jerk..hahaha

EZAN IDMA said...

ganti baru cepat

mR.aSLaN said...

@wanie :

hahaha...
aler slamat tak buat karangan tau:-)
bkn malaslah ..
tapi kurang rajin :-)
he he he ..

@Ezan :
Tak tuka lagi.
biar gitu je..
tapi tak test gak..
jgn meletop sudah laa..

mira maisara said...

kesian..dah tak hade kettle :D

mR.aSLaN said...

huhuh ape nak kata cik mira ..
cian saya ..
kettle awk bak mai laa:-)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

dasat...haha...selalu sgt jug kettle terbakar fius dulu,sah xberkualiti....huhuu

mR.aSLaN said...

@aishah : kettle ni terbakar besi yang heater tu... penasonic lah.. org guna dari masuk U.. da 5tahun da kirenye :-)
tak bekualiti gak ke:-(
huuuuuu sdey2

Lady Emilya said...

huhu boleh pulak kurang rajin isi penoh penoh apelaa.. :D

mR.aSLaN said...

haha ..
sbb air da mmg ada dalam tu
just panaskan balik jer:-)
slalu alrite je kan:-)
tetiba haritu lain macam skit..
gelap terus rumah :-D

mR.aSLaN said...
This comment has been removed by the author.
zareliqa afiqa said...

Hahaha~ nasib baik.Bahaya jugak tu.Buatnya benda tu meletup ker,terbakar ker..=.=

nifi2408 said...

Bahayanya -,-

mR.aSLaN said...

a`a .. da rosak da kettle tu...
susah da nak masak air dgn cepat.
pakai cerek letrik lain yg besar tu, slow jer...

nifi2408 said...

Kiranya, dah tak boleh guna ke macam mana ?

mR.aSLaN said...

yup..tak boleh.buang terus jer...

nifi2408 said...

Ooo. Kettle yang jenis besi tu yerr? Ke yang macam heater tu?

mR.aSLaN said...

yang rosak tu ketle biasa yg plastik tu...
pastu masak guna la cerek letrik, slow jer.. maklumler leh muat air utk mandi 5org :-)

nifi2408 said...

Ooo. Biasalah heater tu. Cepat rosak. Yang masak atas dapur jugak boleh tahan lama . Ekeke . Untuk 5 orang ? Err -,- Kenapa kita untuk sorang2 jerr ? Haha :D

mR.aSLaN said...

eh org pakai da 5 thn da sejak masuk blaja dlu..
pastu aritu arr silap. tak pasal2 rosak
apelah..
grrrr...
awk tu mmg suka bazir.. da tu takleh kongsi mandi same2 la ni:-(