Tuesday, 3 January 2012

Cikgu Aslan

Akhirnya ..
Sekolah dibuka kembali .
Takdelah aku tengok budak-budak bawah umur ni online 24jam.
Lepastu pm facebook aku untuk minta chips poker. * tak reti berjudi tanyalah cikgu cara berjudi *
Itu je keje diorang.

Tapi ,
Disebabkan budak bawah umur jugaklah ..
Aku main blog :-)
Student aku jugalah yang membuka pintu tandas untuk aku main blog ni:-)
Credit to Nazatul Haniz

Nak citer ni,
Sebenarnya ..
Aku pernah jadi cikgu, tapi sekarang dah pencen.. :-(
Seronok sangat ..
Mengajar kat sekolah menengah ..
Amali Solat , Pendidikan Seni , Pendidikan Jasmani .. dan paling penting, Sivik dan bukannya Syirik :-)


mr aslan blog, aslan blog, aslanmy, mohd aslan, aslan ,aslan blog
Inilah hasil aku mengajar seni pada budak-budak :-)

Kadang-kadang sakit kepala gak ..
Suruh diam taknak , time exam tak boleh buat ..
Penah sekali masa jaga exam Tingkatan 2,
Dengan niat murni dan penuh dedikasi..
Aku pon cakaplah "siapa tak faham angkat tangan"
Apa yang terjadi?
Hampir satu kelas angkat tangan..
Bedebah tol , korang semua memang nak mintak pelempang.

Masa mengajar pulak,
Kalau aku ada kencing manis,
Rasanya dah lama kene kerat kaki ni ..
Mana taknya , korang tengok sendirilah bahasa diorang .
Memang sakit hati je kalau nak beri markah.

mr aslan blog, aslan blog, aslanmy, mohd aslan, aslan ,aslan blog
Mengajak kawan "usya" awek

Mengingat kembali saat-saat jadi cikgu ,
Gugup ada, cuak ada ..
Budak perempuan sekarang berani beb ~.. jerit-jerit minta nombor telefon  *serius tak tipu*
Masa 1st perhimpunan , kena pulak duduk depan ..
Segan gilerrr sebab budak-budak ni semua pandang..maklumlah orang tak ensem
Lama-kelamaan,
Budak-budak ni semua sayor jer. :-)

Bila tengok budak degil, ponteng dan tak buat kerja,
Aku gelak jer ..
Dulu aku camni gak , tapi alhamdulillah masuk U jugak -)
Ramai tak percaya sampaikan cikgu aku pon cakap aku tak layak masuk U. hak3.

Lastly masa tamat kontrak,
Sedih dan terharu siot
Sebab budak-budak ni bodek aku
Diorang buat benda ni untuk aku

mr aslan blog, aslan blog, aslanmy, mohd aslan, aslan ,aslan blog

P/S : So kepada orang yang tak suka jadi cikgu , try dulu baru tahu rasanya.

50 comments:

katak comel said...

tergelak bce artikel ni..rse cambest je jadik cikgu ni..hoho

syamy said...

wahh ! terbaekk la .
sweet gile card tu :D

mR.aSLaN said...

@mira : best jadi cikgu.serius.

@syamy : ahhaha card tu, bdk2 watkan.. itu baru card.. tak cite agi pasal nak kenalkan dgn akak diowang..hahaha

minniey said...

hahhahaha usya awek xley bla..rindu nye zmn sklh..huhu ^_^

Alifah Ahmad said...

mr aslan seorang guru? seyes tak taw..maap chegu..semoga menjadi cikgu yang hebat, cemerlang , terbilang dan gemilang. ^^

Nana Leina said...

1. mengajar kena ikhlas bukan sbb nak makan gaji ja .. dan penting jgn mengeluh nnt anak murid xada semangat nak belajar..
2. budak2 zaman skrg serba moden cikgu Aslan.. hohohoh.. dh tak malu sngt..sporting katanya
3.molek la..pa kata masuk skolah sya ajar mikro/makroekonomi?? amacam??? gerenti tak tidur la..hahahah ajar P.am ke.. sbb xcukup cikgu mengajar..kesian kan???

4. lastly,hahaha.. untunglah ada murid yg sayng..

puteri kasih said...

rindu pula saat bergelar seorang guru :(

syamy said...

wahh ! sampai nk jadikan abg ipar tu .
TERBAEKK la kan , haha

mR.aSLaN said...

@minmey : hahaha deorang yg usyar saya..saya redha je

@alifah : haaha aler relax ar.. ape nak protocol sangat.. ckgu pencen je pon..serupa polis pencen gak:-)

@nana : amboi panjang komen..tq .tapi saya tak minat ekonomi laa.kalau SEJARAH.. ini tokohnya..4FLAT utk sejarah :-)

@puteri : kata jelah rindu pada ckgu aslan... jgn sorok2 lagi


@syamy : ke kamu ada akak utk diperkenalkn pada saya? saya alrite je.kalau kamu on, saya pon on je

syamy said...

haha . halamak !
gimana nie ,
semua sys amy sudahh berkahwin ,
haha , melepas la :D

mR.aSLaN said...

eyeke?
kalau ada janda pon takpe.
saya ok je:-)
aahhaha..
melepas? g tandas la kalau nak melepas..apelah nak melepas kat blog org lak syamy ni

Zakaria's daughter said...

ehe. i miss my sch moment :'D
tgh tgu result SPM bln 3 ,
macam2 t'igt. nk2 time ckg2 muda mcm mr aslan jd ckg peralihan sementara ganti ckg y tgh cuti, riuh class sb 1 kepala jeh ngn bdk2. haha

mR.aSLaN said...

@zakaria's daughter :
melaka erkk..skolah mana yer kamu?
moga dapat result yg baik tau ...
tp kn, kelas saya arr bdk2 dari kelas lain sanggup ponteng nak masuk kelas saya.. serious ... pastu ada gak saya abis mengajar je, bdk2 laki ramai2 terus g ponteng..time saya takde lak..sbb saya ajar sempoi2 je..tade marah2.. hahahah

::♥~naiemah_ramli~♥:: said...

hihihi..ada jga pngalaman kn...hihi...cantik lukisan awk mngajar seni tu.. =) hagemaru kn? lala

zareliqa afiqa said...

Kecik2 dulu nak jadi cikgu! tp bila dah besar jadi tak selera pulak bila tgk perangai budak2 skunk ni.Silap2 kita dibulinya.huhu=.=
Baik kita tukar career awal2.tehee :D

mR.aSLaN said...

@naiemah : hahahha .. yup2 hagemaru..da time tu tak tau nak suh diorang watpe..suh je lukis ape diorang nak :-)

@zareliqa : ahaha .. skrg jadi ape lak?

dUnIa fAnTasY kU.. said...

hohohohoho.. lawak je.. >.< cm best je jdi cgu nii.. emmm

mR.aSLaN said...

memang best..
kalau anak murid degil
sekel je kepala dia ..
mmg seronok ah
serious tak penah tension pon ngaja bdk2 ni.

EmpayarUtama said...

Betul tu. Kena fikir yang positif je baru kerja jadi best :)

nur adilah said...

lahh cikgu kah:D ajar kat mana eak:))
nak tahu^_^'

mR.aSLaN said...

@Empayar : mula2 tak pk best , tapi bila dah lalui sendiri , mmg seronok ... kene plak saya masa zaman skolah mmg jahaanam... so bile jadi cikgu, kite tau la camne nak handle bdk2 yg mangkuk2 cam kite dulu ni:-)

@nur adilah : jadi cikgu kejap je kot.. huhuuh.. kamu umur brapa n org mana?
saya ajar kat melaka , SMK Air Molek:-)

Detective Fiqa said...

eh cikgu kenal mantan pengetua sekolah ayer molek,encik mazlan bin mahad ? :D sekarang ni dia dah jadi pengetua sekolah Smk durian daun, bekas sekolah saya >.<

mR.aSLaN said...

Detective : amboi mentang-mentang kamu detective, soalan pon serupa detective..hahahhaha.. saya tak kenal..masa saya kat air molek, Hj Rashid ape tah yg jadi pengetua :-)
huhuhuuh... kamu melaka dok mana ni detective...

Sha. N. said...

Jadi cikgu memang seronok..
pening layan kerenah budak-budak. =)

Zainundin Mohd Nor said...

bukan niat di hati xnak jadi cikgu...
tapi da jenis bukan penyabar...

mR.aSLaN said...

@Sha : jgn pening... rasa malas layan bdk2 tu, jeritkan jer suh diam :-) hehhe kejam giler cikgu gitu

@Zainundin : bleh bro .. aku pon bkn penyabar..seriously, aku penah terajang kerusi budak .. pastu yg aku cekak kolar baju lagi.. pnh sampai bdk tingkatan 4 kepung nak pukul aku. hhuuhuh. seronokkk jadi cikgu sbb kite dlu pon gile..

Lady Emilya said...

tang mintak nombor tu yg tk tahan tu keh xD

mR.aSLaN said...

mintak nombor? uiks.. apa itu

e-lyana said...

wah, mesti seronok jdi cikgu kan? ^^

mR.aSLaN said...

yeah . quite happy ..
can see by what i got at the end of day ..:-)

capt. keon alhan said...

funny!mesti jd kngn trndah kan?

mR.aSLaN said...

@capt : boleh tahan gak.. hahah sometimes bdk2 ni kacau gak.. smpikan fb kite, mmg kene hidekan daripada diorang... kalau tak skit2 pm .. hhuuhuhuh ...

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

pergh pernah jd cikgu rupanye...sape ngorat sape agaknye?student ngorat cikgu or cikgu ngorat student...

mR.aSLaN said...

heheh penah cik aishah :-)
student ngorat saya ..
saya nak ngorat gak student ,
tapi ... bdk2 sangat la.. tingkatan 2.. ada ingus lagi..hahahahha..

♪ cik katak ♪ said...

suka budak-budak.
tapi rasa cam tak layak jadik cikgu.
huhuhu :)

mR.aSLaN said...

x lyk kenapa pula?
kamu ajar benda bkn2 ker?

dUnIa fAnTasY kU.. said...

WAHH.. EHHEHHE.. :D

mR.aSLaN said...

ni mesti sbb nak jadi top commentor ni... takde keje laa ni si fantasy ni..hahahha

dUnIa fAnTasY kU.. said...

mana ada cikgu... hehehehe... :D yeahh no1.. ^_^

mR.aSLaN said...

ahhaha..senget laaa. adoi ai..slamat ler bukan anak murid aku budak fantasy ni..kalau tak. aku goncang dah kepala dia ni..hehehe

dUnIa fAnTasY kU.. said...

ekhh...cikguu((saya anak murid cikgu la)) hak8.. :P .. penat la.. hu8

mR.aSLaN said...

erk.
anak murid saya ker?
grr...
kamu org mana?

dUnIa fAnTasY kU.. said...

bukan laa cikgu.. hu8x.. ((cikgukan cikgu.. saya pnggil la cikgu)) saya org bumi, malaysia.. :')

mR.aSLaN said...

saya bukan cikgu ah..
saya tukang sapu sampah lah..
adoi ai..kamu silap org ni..
org bumi? ooo patut pelik..
saya orang bulan

dUnIa fAnTasY kU.. said...

org bulan?? hu8... best x moon cake?? ehheheh :P

mR.aSLaN said...

kami tak makan moon cake.. kami makan Apollo pandan.. best.

dUnIa fAnTasY kU.. said...

hik8.. er.. apollo?? bukankah sejenis roket?? =.=''

mR.aSLaN said...

helmet motosikal laa...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.