Friday, 25 November 2011

Blog Followers VS Blog Readers


Assalamualaikum ...
Actually, tajuk ini dah lama aku tulis namun tak pernah dipublishkan .
Namun, aku publishkan setelah membaca kat blog Zareliqa . 
Tujuan aku bukan nak masuk contest tapi saje-saje nak share apa yang aku fikir.

Kali ni nak cerita pasal pandangan aku mengenai blogging.
Ia berkaitan dengan elemen penting yang membuatkan blogger seronok untuk terus berblogging..
Elemen yang aku maksudkan ini ialah blog follower dan blog reader.
Seriously, aku tak pernah pon buat blogwalking untuk mendapatkan follower tetapi hanya akan blogwalking sekiranya terdapat blogwalking yang 'matang' dengan memberikan komen terhadap posting aku.
Dari aspek blog follower, aku gunakan prinsip sekiranya korang follow aku, aku PASTI akan follow kau.  
Dari aspek blog reader pula, sekiranya korang komen post aku .. SEMESTINYA aku juga akan komen post korang. Dari situ aku tahu korang telah membaca post aku.


NAJWA LATIFF


Dan aku blogging ni pon saje suka-suka dan bukan untuk jadi famous guy macam Najwa Latif :-))
Ataupun menjadi famous blogger macam WanCikguMuzik ataupun Fatin Liyana (hanya mengenali beliau setelah membaca di blog wancikgumuzik setelah cikgu ni ada la lepak-lepak kat blog aku setahun sekali) :-) HaHaHahah.

Tidak dapat dinafikan bila blog follower ramai ataupun visitor yang ramai buatkan hati ni seronok je kan. Income pon tinggi dan hati pon girang jer. Namun, blog follower ramai belum tentu lagi menunjukkan mereka akan pandang dan beri perhatian pada blog anda.
Tetapi sekiranya blog reader korang ramai, (dikira melalui berapa banyak Like, atau Comment), ia sekaligus menunjukkan post yang dibuat oleh anda disukai atau menjadi perhatian  blog reader lain.  Takkanlah orang like atau komen posting korang tanpa baca isi kandungan posting tu kan ..

Aku pon selalu baca pro and kontra mengenai blog follower yang ramai ataupun blog reader  ..
Dan kebanyakan daripada mereka lebih suka sekiranya ramai follower.
Pada pemerhatian aku, most of blog follower ni, follow gitu-gitu jer .. tak mengenal atara satu sama lain pon. Silap-silap bila terlanggar bahu pon korang kutuk-kutuk dalam blog, padahal orang yang kau langgar tu blogger yang top gak. Kalau dibandingkan zaman main mIRC , siap buat gathering untuk mengenali antara satu sama lain. 

Pada aku, untuk mendapat blog follower beribu-ribu orang, budak tingkatan 1 pon boleh buat . Hanya pergi di shoutbox blog orang lain dan tulis " i follow " (mcm Salleh Yaakob plak).
Tapi, untuk mendapatkan 100 comment (diyakini betul-betul membaca post korang) Ia SANGAT SUKAR. 

Try fikir, apa guna kalau ramai blog follower sekiranya blog reader takde?
Kau tak rasa sakit hati ke, maigrain ke ataupun sakit-sakit sendi?
Ataupun blog follower ramai, tapi visitor online ada 1 jer ..
Macam syok sendiri je kan ..
Pada aku, biarlah follower tak ramai , namun setiap post ada dapat comment.

Contoh jer .. jangan marah yer tuan blog :-)

Disini aku memang nak kata BLOG READERs adalah lebih penting yang mana sekiranya follower tak ramai, blog anda tetap tidak akan sunyi sekiranya penulisan yang dibuat itu sentiasa dibaca, dikomen dan mendapat respon oleh pengunjung.

Namun untuk mendapat respon dari blog reader, semua ini bergantung kepada blog contain.
Maksudnya, apakah topik yang dibicarakan di dalam sesebuah blog.
Dan macam masa aku sekolah dulu la .... mak aku selalu pesan :
" pergi sekolah tak payah hensem-hensem, janji belajar pandai .. jangan pakai cantik-cantik tapi otak kosong"
Ayat tu memang maksud mendalam kalau dinilai dari mana-mana aspek pon.
Kalaulah aku tak ikut kata-kata mak aku, mesti otak aku takkan berisi.
Yang berisi hanya badan je.. bukan setakat berisi, berlemak, dan ber ape ape lagi lah..
Begitu juga dengan blog, sekiranya isi kandungan pon tak menarik, serupalah macam tin kosong .
Ketuk berbunyi tapi korang nak ker beli susu tapi dapat tin sahaja?

Bagi blogger macam aku yang asyik post topik seperti menulis diari yang mana ia lebih terarah kepada privasi, susah la juga orang nak komen sebab tukang komen pon bukan kenal peribadi kita macam mana. Tapi ia lebih terarah untuk sharing dan bukan untuk memaksa orang membaca dan follow .

Tetapi, ada juga blog yang suka dilawati sebab blog dia cantik :-)
Kalau dibandingkan dengan blog aku, memang jauh beza la kan.
Cuma sekarang ni aku ada gak la kawan yang komen post aku (terima kasih yer sebab tak buat aku kelihatan syok sendiri :-))

Berbalik cerita pasal blog follower VS blog reader.. aku rasa faktor utama yang boleh meramaikan follower adalah melalui post yang menarik. Tak perlu promote kat shoutbox pon tetap boleh dikenali sekiranya orang enjoy membaca posting korang.

Cuma aku tak sokong blogwalking hanya untuk tambah follower sedangkan orang tak penah pon baca blog atau tinggalkan satu komen pada blog kau ..

Sekian :-)

55 comments:

wan_cikgumuzik said...

wooooo.. woooo... tetiba plak ada nama aku kat sini.. ampeh tol.. hihihihihi.... bagi laa backlink satu dh bubuh nama aku tuhh.. kah kah kah kah

selamat bersegmen.. :P

mR.aSLaN said...

hahaha.. perlu ker backlink?
bro punya blog dah terkenal beb..
tak payah backlink pon tak pe.
ahahah.. alrite2 saya set utk cikgu .
takde hal punya...
kawan2 takkan nak berkira kot..

Balqis Azhar said...

betul dherr..stju !

mR.aSLaN said...

heee~ tak sangka ada org stuju dgn pendapatku ;-)) uhuhks ..

Mawar berduri said...

dari penulisan kita kenal erti kehidupan bg ssorg.. kadang2 niat kita baik, tp mgkin cara kita salah.. mcm tu jg sebaliknya .. :) moga terus melangkah walau diri tersungkur ke tepi ..

Nurina Izzati said...

setuju juga dengan artikel ini, sebab saya buat blog untuk berkongsi info, maklumat dsb bukan untuk syok sendiri. tapi kalau ramai followers pun banyak faedah juga. orang mungkin akan rasa tidak ragu2 untuk follow dan mengikuti artikel2 kita yang seterusnya. cuma sekadar pendapat. apa pun saya hargai singgah blog saya. ^^

محمد رازيق said...

aku setuju bro.. ada yng follow tap senyap jer... huhu..nice pendapat ko, untuk org baru cam aku nii.. baru sebulan berblog.. anyway blog ko aku suka sbb sempoi n simple der, tp isi tetap ada. salam kenal

Ryn said...

agree 100% :)

mR.aSLaN said...

@mawar berduri : Terima Kasih saudari .. yup saya akan terus melangkah .. walaupun kenyataan adalah sangat pahit untuk diterima, namun InsyaAllah saya akan terus berjuang untuk mengharungi semua dugaan ini. soal tersungkur tu, saya tak kisah . sebab semua tu akan mematangkan lagi saya pada masa hadapan :-)

mR.aSLaN said...

@Nurina Izzati : kadang2 bila menulis ni saya pon rasa macam syok sendiri. thats why kan, saya tak advertise sangat blog kat facebook atau mana2. lebih kepada siapa yang baca, faham dan kalau mereka komen@follow, itu kira BERSYUKUR sangat2 :-)

saya tak mahu terkenal tapi cuma mahu mengenal :-) .

Thanks kerana sudi komen :-)

mR.aSLaN said...

Muhammad Raziq : takpe bro .. saya pon actually start blogging since i see my student blogging .. tengok diorang heboh2 main blog..then follow la skali wat blog.. seronok gak.. kalau marah, takdelah nak post kat facebook tapi kat blog. kira blog ni macam diari saya buat :-) he he he . hope bro akan suka untuk singgah dan InsyaAllah saya akan try untuk bincang dan kongsi idea2 yang sempoi2 untuk semua sahabat:-) insyaAllah

Ryn : heee :-) tq .. tak sangka ramai gak sokong pendapat aku yang gile2 ni .. actually post ni dah lama saya buat tapi 'tak berani' nak post sebab kita ni baru lagi main blog ..

BTW .. Hari ni aku gembira kot .. balik2 jer tengok 4 comment to approve.. peghh.. tak penah2 .. TQ kpd anda yang komen :-)

محمد رازيق said...

inshaallah bro.. kalau aku free, aku lawat blog ko.. next boleh sharing idea bro. inshaAllah. salam maal hijrah

mR.aSLaN said...

terima kasih bro.. insyaAllah
aku baru tulis 1 post mengenai facebook
but still not publish ..
relax dlu :-)
kumpul bahan.. kot2 malam ni tido dapat mimpi baik punya ayat pedas2 kan.. baru sedap
hihihk2..
btw td seronok g majlis baca doa penutup dan awal tahun :-) kenduri nk dkt 300 org... so mlm ni mmg letih giler2/;)

Sha. N. said...

Nice entry...
Blogger ni ada macam-macam jenis..
Ada yg suka tulis and tak kisah tak de org komen..
Ada yg suke glemer...
Ada yg biasa-biasa je..
Ada yg nak buat duit ..
Jadi, terpulang la pada masing-masing..heeeeeeee

mR.aSLaN said...

@Sha.N : betul tu . pada saya, saya blogging ni sekadar suka2.. kadang2 blog ni jadi macam diari.. dari perkara yang penting dalam idup saya ni berlaku akan saya tulis dalam blog. dari situ juga saya akan lebih mengingat perkara penting.. :-)
almaklumlah laki ni mana nak main diari2.. kalau tulis diari leh nangis wooo.. tulis blog ni kira style sket la nak luah perasaan:-))

apepon saya blog bkn utk terkenal tapi untuk saling mengenal:-)

nice comment from you .. thanks Sha.N

Sha. N. said...

Most welcome...
Betul-betul!!
Sy berblogging pun merapu je banyak.. heeeee

mR.aSLaN said...

heheh.. saya pon begitu juga ..
tapi rsanya start dari topic ni saya perasan..
sometimes post kita tak boleh guna ayat sembang..
mesti skema sikit.. but at the same time ada la merapu2 sikit.. ihiks..

wada Ahmad said...

btol2....ak stju pe y ko bgtw 2...hehehe...

mR.aSLaN said...

@wada Ahmad : pehhh.. mgkinkah kamu ada sepatah dua kata untuk mereka yang giler cari follower?

Ageboy said...

ak setuju ungkapan hatiny....

wada Ahmad said...

xde spath due kate..berkate2 ak bg...hahah
da hg ad pape nk spth due kate...hahah

mR.aSLaN said...

wada ahmad : pandai betul bergurau senda sendi dan bermanja dgn aku .. uhuhu .. ala kot2 la ang ada kata2 yang tak terucap .. so dipersilakan la.. kot2 la ang nak luah rasa cinta pada aku ke.. aku alrite je kan.. sempena tahun baru ni.. mana tau smalam da ada niat nak mencintai sesama bloger yg tak hebat macam aku ke:-) ahakzz..

Nur Haslinda said...

yupp btol3 sokong 180%. hehe

mR.aSLaN said...

@Nur Haslinda : ala knp 180% je. mana pegi lagi 20% .. isk3.. jgnla tinggalkan 20% dalam hati .. nnt takut awk teringat2 lak kata-kata saya :-) .. ahakz :-) btw tq comment . :-) kire kite ni geng la ek

♛RaRa♛ said...

yup,sememangnya setuju jugak..:) apapon saya suka komen orang yang komen kita dengan ikhlas ,rasa dihargai dan berkawan pon biar ikhlas baru besttt nak kunjung mengunjung dan mengomen blog yang lain :)

Nur Haslinda said...

haha eh sepatutnye tu pun dah terlbey quota tau. patutnye kan 100% je :P

mR.aSLaN said...

@Rara : ni pertama kali saya sokong awak wpun awak musuh ketat saya.. ahahhaha .. yup2 setuju sangat.. ada tu cakap " blogwalking, done following u.." padahal tak follow pon.. ampeh je. baik kawan yg follow n comment. so jadi seronok je.. dan untuk pengetahuan semua, ni la 1st post saya yang dapat comment more than 20 comment kot.. terharu, bangga, syukur , terima kasih Malaysia

mR.aSLaN said...

@Nur Haslinda : can you leave your blog url?-)
btw : ala alang2 dah lebih tu genapkanlah .. jgnla berkira :-) kata nak berkongsi masa depan bersama :-)

Nur Haslinda said...

oke la nah amek la! kite sokong awk 200% even cm tak penah dibuat org kan. hehe :D

ni ha http://haslindazainal.blogspot.com/

mR.aSLaN said...

huhuhuh terharunyer .............
kira 1st la ni ? wahh.. nak jadi 1st n terakhir la :-) LOL
student UKM? biomedic ..ooo..:-)) pandai

Nur Haslinda said...

haha jd la 1st n terakhir pun :P yup skng kt UKM. pandai apenyee, kalau terlbey pandai kite dah amek doctor la. huhu

mR.aSLaN said...

yesss.. dapat jadi akhirnya :-) ahakz
sy kadang2 singgah gak ukm .. abg sy tutor kat sana ..
aler tak dapat jadi doctor, kaji ubat2 pon ok ape...

Nur Haslinda said...

haha bole la sikit2 kan. agk susa la blala.

mR.aSLaN said...

takpe .. belajar bersungguh2 la awak.. usaha tangga kejayaan .. cinta tangga rumahtangga ..

♛RaRa♛ said...

hahak musuh ketat kita jugaaaa!!!memang pon !))% setuju beb,hari tuh kan ada orang tuh komen pic kita secara kasar.yeahh tuh dia musuh ketat kita!!!->awak lahhh;p HAHAHA yea memang pon saya pon terkena=='konon nak follow tapi==haremm=='kuat kentong kot?tapii kena pkir positif jugak,mana tau intnt prob kan... :)
ehhh yea ker nih 1st?okayyy taniah lahhh...walaupon awak musuh ketat kita kan...;p muehehehehe

mR.aSLaN said...

hahah takde maknanya internet prob.. diorang mmg saje je tipu .. nak klik follow tu makan masa gak... lol ..tak sangka kita ada persamaan .. thats why saya respect musuh saya.. ahahhaha .. laa mana ada saya komen pic awak secara kasar.. lerrrr

♛RaRa♛ said...

ehhh,mana tau kan?tak bek fikir negatif okay..:) ewahhhhh persamaan lah bagai.bek la musuh saya pon respect jugak kat awak==walaupon awk musuh saya.hahahaha ada.ada sampai bila-bila saya ingat sebab awak orng pertama berani kutuk pic saya :( dan saya dah simpan bukti ;)

mR.aSLaN said...

saya kata ape erk?
rasanya bukan kutuk laaa.. grrrr
mana2 bukti? heee.. update post satu laaa.. nk tgk..:-) jahatnyer saya.. kutuk cik rara yg shomel ni. :-D

zareliqa afiqa said...

Panjang pendapat.hehe,Jadi ni kira nak join ker tidak segmen sy yer?? nak masuk dalam senarai tak nanti?konpius=.=

mR.aSLaN said...

heheh ..
eyeke? kire2 klu masuk leh menang x? ahakzz:-)
ok masuk jelah .. alang2 kan dah ada ...
nak meramaikan lagi forum :-)

Anonymous said...

ah tak peduli .. follower penting lg !!

mR.aSLaN said...

ikut ang la Anonymous ..
btw nak tanya awat ang pakai nama Anonymous..
ni ada blog ke tak ni? ahahah:-)
jgn marah tanya ja

zareliqa afiqa said...

Datang lagi^^ okeyh,sy listkan sekali..
thanks ya! :)
really appreciate it.
13/12/11 nanti kita terjah reramai pulak k. Jangan lupa datang..weee :D

mR.aSLaN said...

alrite :-)
InsyaAllah . :-)

ghuraba' said...

setuju la jugak,tu pun lepas follower da ilang.haha padan muke. Thanks 4 da info pasal follower n reader niee. Tersedar dila la jugak.

mR.aSLaN said...

@ghuraba'wah kira awak ni penah top la yer cik dila? ehem² takpe kalau gitu biar saya jadi follower awk:-) okeh? .. actually sy tak ske arr blogwalking yg post kat shoutbox .. sy lebih sayang blogwalking yang 'comment' kat entry.. dan setakat ni, sesiapa sahaja yang comment kat mana² entry saya, saya PASTI akan follow mereka:-)

Cik Rose Cute said...

follow dan Like...

dari segmen yang sama...

http://hairuliza-anakku.blogspot.com/2011/11/followers-didahulukanreaders-diutamakan.html

mR.aSLaN said...

@Cik Rose Cute thanks cik rose :-) done follow u back :-)

Mira Adzlia said...

dr segmen yg same..da follow sini..btw, gud opinion...yela..follower bpuluh ribu pun klu xde spae bace, xgune jugak kan...dan klu der reader pun, tp xbkualiti, bg komen yg kdg2 xde kne mengena dgn entri, pun xgune jugak ^_^

mR.aSLaN said...

@Mira Adzlia yup betul tu .. baik jadi biasa² je .. dan entry yg ditulis tu luar biasa .. sampai orang rasa suka jer nak baca .

shida'R said...

singgah dari segmen zareliqa ^_^
salam kenal yer..

mR.aSLaN said...

@shida'R wsalam :-) yep

DsCaRNiA said...

Betul setuju.. Blog reader lagi penting.. Follower ramai tapi takda yang komen buat mood nak menulis cam kurang.. sebab dari situ nampak sangat dorang ni "den follow sebab nak den nak ekau follow balik".. well tak leh nak paksa juga kalau dorang tamo komen entri kita sebab kurang menarik.. Redha je laa.. Yang penting teruskan je la blogging utk mengasah bakat menulis dan bercerita, mengisi masa lapang, dan berkongsi ilmu :)

wan_cikgumuzik said...

terbaeekk lah entri nihh.. tapi kenape libatkan nama saya plak.. perli kerr ape nihh... saya nihh xde laa popular sgt pon.. adoii... pepe pon, jadi lah blogger yg happy dn enjoy ngan blog dia..

"FiEyZa" said...

nice bl0g.....jel0us tg0k bl0g 0wg cntik2...heheh