Wednesday, 8 June 2011

Borak dengan ex-student (tOpiC : tak sabar² nak jadi laki orang)

Malam semalam ler.. aku borak laa dengan sorang bdk ni... my ex student ...tapi nama perlu dirahsiakan laa... bukan utk mengata tapi untuk korang lerr yg baca ni fikir ... bdk ni privmsg aku minta pendapat laa pasal hal berkaitan kekeluargaan.. He he .. aku ni single lagi .. tapi takpela try gak laa tolong² kasi pendapat. Rasa cam takleh tahan nak gelak bila baca status dia kat fb apabila ada sorang mamat ni cakap ngan girl niyg berbunyi gini  “ laki mana leh sabar bila tengok awek sendiri layan laki lain” .. keh3.. terus aku ketawa besar .. mende laaa.. try la fikir (bagi fomfuan n bagi laki gak)


                                             msti budak tu sedih cenggini :-))

1st - apa hak kau nak larang² gf/bf berkawan ngan lelaki lain ....konon2 laa caring … takmo kasi buah hati layan orang len … konon² jeles laa tu .. duit hantaran pon tak kasi lagi .. jadi bila² je boleh kena rampas .. bak kata pepatah " kapal terbang pon boleh kena rampas. inikan lagi awek orang " .  heboh nak kongkong anak orang laaa .. tak sabau benau nak jadik bapak .. 
2nd - bab permission utk buat sesuatu .. mak bapak n family kau pon tak de larang kau kawan ngan sapa² .. klu ada, kau kena akur la .. tapi sapa plak korang ni siap leh halang kau dari berkawan .. takde sapa .. biasa la adat berkapel sekarang banyak yang jadi cam pampers ... da boring , bye² .. aku paling suka bab untuk mendapatkan permission utk keluar jalan² . kakakak ..kalau mak bapak tak izinkan , kau redah gak ... tapi kalau kapel kau tak benarkan , hoo .. taat . serupa isteri / suami solehahahahah .. konon² nak ler jadi yg paling taat .. kira da jalankan tanggungjawab dengan sempurna laa .
3rd - beria-ia laa nak jaga kehormatan kapel - kadang² tengok salah sorang laa daripada kapel ni beria-ia  je kongkong kapel dia agar tak dituduh berlaku curang/berkhalwat yang boleh mengundang cite² yg  hot . keh3... "untung" la korang blom akad nikah lagi ada "orang luar" nak jaga kehormatan kau .. secara tak langsung menurunkan harga  "saham"  kau di mata lelaki / perempuan lain yang kenal kau apabila kau dicop sebagai "HAK MILIK PERSENDIRIAN" ataupun "NOT FOR SALE"

-- jangan marah / terasa .. bukan untuk mempersenda tapi untuk membuka mata --  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ulasan buku"TENTANG CINTA" oleh Pahrol Mohd Juoi

 

*ANDA TELAH BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
NIAT anda memang untuk BERKAHWIN dgn si dia demi
menjaga agama & akhlak agar sentiasa tpelihara..

*SEBALIKNYA ANDA BELUM BERSEDIA "B'COUPLE" JIKA...
NIAT anda hanya untuk suka-suka atau ingin berseronok-seronok
demi melayani kehendak nafsu & perasaan semata-mata..


*ANDA TELAH BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
sudah punya KEKUATAN & KETAHANAN untuk tidak terlibat
dlm perkara-perkara yg DIHARAMKAN oleh agama seperti
berpegangan tangan & sebagainya..

*SEBALIKNYA ANDA BELUM BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
masih SUKAR mengawal nafsu dan tidak punya keyakinan untuk
MENAHAN DIRI dari perkara-perkara diharamkan agama..


*ANDA TELAH BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
sudah LEPAS ilmu FARDHU AIN dan mempunyai tahap pencapaian akademik
yg baik dalam pengajian anda atau sebaik-baiknya mempunyai
pekerjaan yang tetap..

*SEBALIKNYA ANDA BELUM BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
KANDAS ilmu FARDHU AIN,mengaji quran pun lintang pukang & ada
masalah besar dlm pelajaran,atau anda penganggur yg masih
t'cari-cari pekerjaan..


*ANDA TELAH BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
sudah ISTIQAMAH menjaga SOLAT 5 waktu,PUASA di bulan ramadhan
dan sedang BERUSAHA sedaya upaya menjadi MUSLIM SEBENAR..

*SEBALIKNYA ANDA BELUM BERSEDIA UNTUK "B'COUPLE" JIKA...
mengucap syahadah pun tunggang langgang,solat kadang2,puasa jarang2



2 comments:

nifi2408 said...

no. 2 tu . -,-

mR.aSLaN said...

kenapa dengan no 2??